Witkap • Pater Special

Stijl Belgisch speciaalbier van hoge gisting
Smaak Zacht, fruitig
Hop 100% Belgische hopbloemen
Kleur Amber
Alcohol 5,5% vol.
Serveertip 6°C op een zonnig terrasje
Verpakking Fles: 33 cl

De Witkap-Pater Special werd speciaal gebrouwen voor het " Europees Kampioenschap Bellemannen "(EKB) in 2004 gehouden in Ninove. De officiële voorstelling vond plaats op vrijdag 19 maart 2004 in café, hoe kan het ook anders, "Den Belleman" aan de Denderkaai te Ninove.

De Belleman is een persoon die met de bel rondgaat en nieuws omroept in de straten, met groot lawaai. Vandaar de oorspronkelijke naam “Greut Lawauitj”.

In ons land had nagenoeg elke stad, gemeente of dorp zijn eigen Belleman, zo ook Ninove. In deelgemeente Meerbeke vind je voor de kerk nog de roepsteen van waarop de aankondigingen gebeurden in vroegere tijden...
De huidige Ninoofse Belleman, Hans Van Laethem, beoefent het 'roepen' als een passionele hobby, net zoals zijn vele collega's Bellemannen. Tegenwoordig zijn zij vaak prachtig uitgedoste ambassadeurs van hun stad of gemeente die bij elke festiviteit en officiële gelegenheid een opgemerkte verschijning maken.
Het fenomeen "Belleman" of "Town Criers" lijkt te zijn ontstaan in Groot-Brittannië. In de Britse geschiedenis leiden de oudste sporen naar 1066 toen het nieuws van de invasie van Koning William van Normandië van stad tot stad werd omgeroepen door personen die daarvoor speciaal door de koning werden aangesteld. Tot laat in de 19de eeuw waren er nauwelijks geletterde mensen en boeken en kranten waren slechts voor een heel klein percentage van de bevolking toegankelijk. Proclamaties, aankondigingen, bevelschriften, wetten en nieuws mochten dan wel op papier verschijnen maar werden gewoonlijk 'konde gemaakt' aan het grote publiek door de Belleman of Town Crier ,de eerste (gesproken) krant.
"OYEZ,OYEZ", ruw vertaald als "luister" werd een vertrouwelijke uitroep op markten en openbare ontmoetingsplaatsen. Het betekende verzamelen geblazen voor de bevolking om te luisteren naar nieuws over de pest, overwinningen van het leger in verre landen, koninklijke geboortes en doodstraffen en daarmee gepaard gaande executies.

Witkap-Pater Special is een amberkleurig bier van hoge gisting met hergisting op fles. Het bier smaakt een beetje moutig met een zacht bittere nasmaak. Het parelt mooi en loopt vlot binnen.

Proef onze andere bieren