1860

Brouwerij Slaghmuylder werd opgericht door Emmanuel Slaghmuylder in het centrum van Ninove. Tot die tijd was hij graanhandelaar.

Het eerste brouwsel pils werd in februari 1860 vervaardigd. Een maand later rolden de bierkarren door de straten met houten kratten en vaten waarop de initialen "ES" prijkten. Deze initialen bepaalden 2 generaties lang de voornamen van zijn opvolgers waardoor er geen nieuw materiaal aangeschaft moest worden.

1885

Na het overlijden van Emmanuel in 1885 nam zijn zoon Ernest het goed renderende bedrijf over.

14 jaar later huwde hij Marie Van Roy, een dochter uit een brouwersfamilie van Wieze. Ze hadden 5 kinderen: Emile (°1900), Edmond (°1901), Irena (°1902), Paula-Juliana (°1903) en Edouard (°1905)

Ernest zette het moderniseringsproces in. Hij plaatste een stoomketel, stoommachine, flessenaftrekkerij en een koel- en filterinstallatie. Als in 1921 Ernest komt te overlijden neemt Marie de leiding over.

1926

De gebouwen in het centrum werden te klein, waardoor men op zoek moest naar een andere locatie. In 1920 kocht men abdijgrond van de Ninoofse abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus waarop men de huidige brouwerij bouwde, welke in 1926 volledig klaar was. De 3 broers, Emile, Edmond en Edouard, begonnen er met brouwen volgens een nieuw brouwprocédé voor pils, het bier van lage gisting.

1938

Ter gelegenheid van de grote Sint-Corneliusstoet met Pinksteren werd een speciaal bier gebrouwen nl. Cornel Bier. Het was een veredelde pils dat enorm in de smaak viel bij de Ninovieters.

1940 - 1958

Tijdens de oorlogsjaren werd terug op bier van hoge gisting overgeschakeld. Hiervoor was minder energie nodig om af te koelen. Het duurde tot 1958 vooraleer men opnieuw Slag Pils, Helles, en Tafelhell bieren van lage gisting produceerde. Marie overleed in 1957 op 90-jarige leeftijd.

1965

5 jaar na het 100-jarig bestaan van de brouwerij, werden de drie broers opgevolgd door hun zonen:

Philippe, zoon van Emile verzorgde de boekhouding en administratie.

Everard, zoon van Edouard, zorgde voor de technische pareltjes en dienst verkoop.

Michel, zoon van Edmond stond in voor het brouwproces, de kwaliteit van de bieren en de aankoop van de grondstoffen.

1979

Sinds 1979 werd Witkap-Pater in opdracht van Brouwerij Verlinden te Brasschaat gebrouwen in Ninove. Het Witkap-Pater assortiment bestond toen uit Stimulo, Dubbel en Tripel. 2 jaar later neemt brouwerij Slaghmuylder het merk en de recepten officieel over.

1985

'Horum omnium fortissimi sunt Belgae' ofwel, 'van hen allemaal zijn Belgen de dappersten'. De brouwerij mocht een nieuw bier verwelkomen. Het eerste brouwsel Ambiorix was een feit! Het is een donker roodbruin bier (7,5% vol.) van hoge gisting met hergisting op fles.

Ook werd dit jaar Cornel als jubileumbier opnieuw gebrouwen voor het 125-jarig bestaan van de brouwerij, 200 jaar café De Keizer, 25 jaar carnaval en 350 jaar na de eerste steenlegging van de abdijkerk van Ninove.

2004

Voor het Europees Kampioenschap Bellemannen werd "Greut Lawauitj" boven de brouwketel gedoopt. Het is een amberkleurig bier (5,5% vol.) van hoge gisting. Dit is de huidige Witkap-Pater Special.

2006

Brouwer, Michel Slaghmuylder overleed in 2006. Hij wordt tot op heden opgevolgd door zijn schoonzoon Luc Verhaegen.

2012

Vanaf 2012 zet enkel de "brouwerstak" van Michel Slaghmuylder de brouwerij verder.

Dit is eveneens de start van de modernisering van het machinepark. In 2019 ruilde men onder andere de 1ste volautomatische met stoom steriliserende vulmachine op het Europese vasteland (1946) in. Een modern pareltje om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen kwam in de plaats. Ook werd er geïnvesteerd in een nieuwe centrifuge, stoomketel, vatenvuller en nieuwe bakken en vaten.

Vandaag ...

Vandaag is Brouwerij Slaghmuylder een uniek familiebedrijf waarbij de 5e en 6e generatie, voortbouwend op een rijke traditie, vooruit kijkt naar de toekomst waarbij kwaliteit steeds primeert.